Podzimní dýňová polévka
Příprava 20 minut
Tahle polévka tě zahřeje a zasytí. Chutná naprosto báječně, buď s chilli papričkou nebo bez. Dýně patří neodmyslitelně k podzimu, a kdy jindy si ji dopřát jako polévku než právě teď.
Suroviny na 4 porce
- Dýně 800 g
- Máslo 2 PL
- Cibule 1 ks
- Česnek 2 stroužky
- Mrkev 1 ks
- Kari koření 1 PL
- Třtinový cukr 1 ČL
- Vývar zeleninový 600 ml
- Smetana ke šlehání 220 ml
- Sůl a pepř dle chuti
- Dýňová semínka 1 hrst
- Chilli paprička dle chuti
- Dýňový olej 2 PL
Jak na to:
- První část je trochu náročná, rozkrojte dýni na čtvrtky, vydlabejte jí a oloupejte (když je na čtvrtky půjde to lépe).
- V hrnci se silným dnem rozpusťte máslo a zpěňte na něm nakrájenou cibulku a česnek.
- Vsypte dýni a asi 5 minut opékejte. Přidejte oloupanou a nastrouhanou mrkev, poprašte kari kořením a cukrem, osmahněte a zalijte vývarem.
- Uveďte do varu a vařte asi 15 minut, až zelenina změkne.
- Vmíchejte smetanu, osolte, opepřete a nechte přejít varem.
- Stáhněte z ohně a rozmixujte ponorným mixérem.
- Polévku podávejte posypanou nasucho opraženými dýňovými semínky, nasekanou chilli papričkou a zakápnutou dýňovým olejem.
TIP: Dýňový olej dodá polévce výraznou ořechovo-kořenitou chuť. Pokud ho nemáte, nahraďte ho kvalitním olivovým nebo ořechovým olejem.
HOTOVO:-)) DOBROU CHUŤ!
Výživové hodnoty – na CELOU polévku
hodnoty jsou orientační, závisí na zvolených surovinách:-)
Kalorie |
2044 kcal |
Bílkoviny |
37 g |
Sacharidy |
169 g |
Vláknina |
11 g |
Tuky |
141 g |