Tahle polévka tě zahřeje a zasytí. Chutná naprosto báječně, buď s chilli papričkou nebo bez. Dýně patří neodmyslitelně k podzimu, a kdy jindy si ji dopřát jako polévku než právě teď.
 |
Suroviny na 4 porce:
- Dýně 800 g - nejlépe Hokaido, nemusí se loupat
- Máslo 2 PL
- Cibule 1 ks
- Česnek 2 stroužky
- Mrkev 1 ks
- Kari koření 1 PL
- Třtinový cukr 1 ČL
- Vývar zeleninový 600 ml
- Smetana ke šlehání 220 ml
- Sůl a pepř dle chuti
- Dýňová semínka 1 hrst
- Chilli paprička dle chuti
- Dýňový olej 2 PL
|
Postup:
- Rozkroj omytou dýni na čtvrtky, vydlabej a nakrájej na kostičky.
- V hrnci se silným dnem rozpusť máslo a zpěň na něm nakrájenou cibulku a česnek.
- Vsyp dýni a asi 5 minut opékej. Přidej oloupanou a nastrouhanou mrkev, popraš kari kořením a cukrem, osmahni a zalij vývarem.
- Uveď do varu a vař asi 15 minut, až zelenina změkne.
- Vmíchej smetanu, osol, opepři a nech přejít varem.
- Stáhni z ohně a rozmixuj ponorným mixérem.
- Podávej s nasucho opraženými dýňovými semínky, nasekanou chilli papričkou a zakápnutou dýňovým olejem.
|
 |
 |
Výživové hodnoty (na celou polévku)
Hodnoty jsou orientační, závisí na zvolených surovinách
Kalorie 2044 kcal
Bílkoviny 37 g
Sacharidy 169 g
Vláknina 11 g
Tuky 141 g
|
Tip na závěr: místo smetany vyzkoušej kokosové mléko, můžeš zkusit přidat i malý kousek najemno nastrouhaného zázvoru.
DOBROU CHUŤ!!
Ivana a tým Inspyre